Tuesday, 9 August 2011

BONUS RAYA, HARI RAYA DAN PILIHANRAYA

1.2 juta penjawat awam tentunya tersenyum lebar mendengar pengumuman bonus setengah bulan gaji atau minima RM500 sebagai persediaan menyambut hari raya.


Pengumuman oleh YAB PM ini tentulah tepat pada masanya, dalam pada RAMADHAN sudah memasuki minggu kedua..Dan saat-saat beginilah emporium, gedung hypermarket, kedai-kedai kain, Pekan rabu, kedai tudung dan kedai baju mengalunkan pelbagai jenis lagu raya yang menyemarakkan lagi semangat untuk beraya..

Demikianlah lumrah masyarakat ini, Aidilfitri ditanggapi dengan penuh meriah, penuh kesukaan, penuh dengan pelbagai cerita suka duka, terputus jari bermain mercun, kematian dijalan -jalan raya akibat kemalangan dan juga kerinduan anak-anak rantau untuk segera pulang ke kampung.

Apapun jua HARI RAYA AIDILFITRI pasti akan datang, satu hari tanda terbebasnya jasad insan dan umat Islam serta roh mereka disucikan dari segala sifat buruk kesan tarbiyah dan asuhan madrasah RAMADHAN..Tnetulah nikmat paling kemuncak bagi yang memahami makna Aidilfitri ialah kelahiran semula insa seperti fitrah yakni suci dan terhapus dari segala dosa, kesan pengampunan, taubat yang dipohon dan amalan taqwa penuh konsisten yang dilakukan sepanjang bulan RAMADHAN yang mulia. Meskipun ada Tok GURU tertentu yang terus mengeluarkan fatwa dan kata songsang bahawa dibulan Ramadhan sekalipun umat Melayu yang mengangotai sebuah parti yang bernama UMNO wajib dimaki hamun dan disumpah seranah...Tok Guru jenis apakah ini?????

Namun, selepas HARI RAYA ada satu lagi RAYA...apakah dianya PILIHANRAYA??? yang bakal menentukan kerajaan yang bakal memerintah untuk terus melindungi survival bangsa, agama dan negara. Sama-samalah kita MERAYAKANNYA...
No comments:

Post a Comment